Veelgestelde vragen

Alle vragen en antwoorden over zonnepanelen

 • Hoe werkt een zonne-energiesysteem eigenlijk?

  Een zonnepaneel bestaat uit heel veel zonnecelllen die zonlicht omzetten in elektrische energie. De omvormer zet deze gelijkstroom vervolgens om in bruikbare elektriciteit.

 • Is stroom opwekken met een zonne-energiesysteem voordelig?

  Door de stijgende energieprijzen zijn zonnepanelen vandaag een van de meest rendabele investeringen. Tel daarbij dat de prijzen van de panelen de afgelopen jaren sterk gedaald zijn (met ongeveer 33%!). Gemiddeld hebt u uw zonnepaneleninstallatie op 8-10 jaren terug verdiend.

 • Heb ik stroom als de zon niet schijnt?

  Ja, een zonnepaneel werkt ook op diffuus licht. Diffuus licht is zonlicht dat niet direct de aarde bereikt, bijvoorbeeld doordat het bewolkt is, maar door de dampkring wordt geabsorbeerd en weerkaatst. Uw opbrengst is in de volle zon het hoogst, maar is ook nog hoog bij een witte bewolking.

 • Zijn de zonnepanelen bestand tegen het Belgische weer?

  Ja. Als de panelen op de juiste manier worden bevestigd, zijn ze bestand tegen extreme weersomstandigheden. Dus ook tegen storm, hagel, sneeuw en zware vorst.

 • Zijn alle daken geschikt voor zonnepanelen?

  Haast alle soorten daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Zo bestaan er zelfs speciale constructies voor golfplaten daken en voor schuine asfalt daken. Contacteer ons voor een vrijblijvende analyse van uw dak en u weet meteen het rendement als u zonnepanelen installeert.

 • Zijn er aanpassingen nodig aan mijn dak?

  Normaal gezien niet. Uw dak en elektrische installatie hoeven nauwelijks aangepast te worden voor zonnepanelen. De panelen kunnen bovenop het dak geplaatst worden, zonder aanpassingen aan de constructie. Bij een plat dak kan het nodig zijn de constructie te verzwaren met ballast in verband met de windbelasting.

 • Is er meer kans op blikseminslag met zonnepanelen?

  Nee. De kans hierop neemt niet toe. Een zonnepaneel is als dubbel geïsoleerd te beschouwen. Bij grote installaties kunnen extra bliksemafleiders nodig zijn om geen spanningsverschil tussen de verschillende panelen te veroorzaken bij inslag in de buurt van de zonnepanelen.

 • Zullen de prijzen van zonnepanelen in de toekomst dalen?

  We hebben natuurlijk geen glazen bol, maar als we kijken naar de evolutie van de marktprijzen, dan zijn die sinds 2011 ongeveer met 33% gedaald. Veel lager kunnen ze dus niet zakken. Dat maakt dat het nu dé moment is om nog te investeren in zonnepanelen.

  Als u prijzen vergelijkt, zorg dan wel dat u altijd het rendement van de panelen evalueert en kijk ook zeker naar de reputatie en ervaring van uw installateur.

 • Wat is de levensduur van zonnepanelen?

  De zonnepanelen kopen en plaatsen is uw grootste investering. De panelen hebben een gemiddelde levensduur van meer dan 30 jaar. Wel verliezen ze geleidelijk hun vermogen, omdat de cellen langzaam verouderen. Toch garandeert Solarline dat uw zonnepanelen na 25 jaar nog een rendement van ten minste 80% hebben. De omvormers gaan meestal 20 jaar mee. Toch kunnen er al na 15 jaar kleine problemen optreden. Uw omvormer laten herstellen kost in in het algemeen minder dan €500. Kiest u voor een reinigings- of onderhoudscontract? Dan betaalt u elk jaar een kleine bijdrage. Voor het overige heeft u de volgende twintig jaar geen enkele kost meer.

 • Heb ik een bouwvergunning nodig om panelen te plaatsen?

  Normaal hebt u geen bouwvergunning nodig voor een zonnepanelen installatie, behalve in uitzonderlijke situaties (bijv. bij een speciale verkaveling). U wint het best vooraf inlichtingen in bij uw gemeentebestuur.