De Belgische energiemarkt staat aan de vooravond van een grote verandering. Vanaf 2025 wordt de digitale meter namelijk verplicht voor eigenaars van zonnepanelen. Het einde van de terugdraaiende teller heeft dan ook heel wat gevolgen als je zonnepanelen hebt.
Heb jij zonnepanelen en moet je nog overschakelen naar de digitale meter? Lees dan zeker dit artikel waarin we de impact daarvan verkennen. We bieden ook een reeks oplossingen om je energiefactuur in toom te houden.
Inhoud artikel:
Verschil terugdraaiende teller en digitale meter
Welke meter is het voordeligst?
Wat is het verschil in kosten?
Kan ik de digitale meter weigeren?
Welke factoren bepalen je jaarlijkse kosten?
Oplossingen voor meer besparing
Zijn zonnepanelen nog interessant?
Verschil terugdraaiende teller en digitale meter
De terugdraaiende teller – of analoge meter – draait letterlijk terug wanneer je zonnepanelen meer stroom opwekken dan je verbruikt. Als je op één dag evenveel elektriciteit hebt opgewekt als verbruikt, dan is dat voor je terugdraaiende teller dus een nuloperatie.
De digitale meter daarentegen heeft twee aparte meters: één voor de stroom die je van het net afneemt, en één voor de overtollige stroom die je terug in het net pompt.
Terugleververgoeding en prosumententarief
Eigenaars van een digitale meter worden door hun energieleverancier vergoed voor de stroom die ze terug in het net pompen. Dat heet de terugleververgoeding of het injectietarief. Het bedrag dat je terugkrijgt hangt af van je leverancier en de regio waar je woont.
Nu zit het wel zo dat je per kWh meer betaalt dan dat je ervoor terugkrijgt. Stel dat je bij afname 0,25 euro betaalt per kWh, dan krijg je maar 0,15 euro terugleververgoeding.
Eigenaars van een analoge meter hebben daarom geluk: elke teruggepompte kWh is evenveel waard als aangekochte kWh. Om die “oneerlijkheid” te compenseren, besliste de regering om eigenaars van een terugdraaiende teller een prosumententarief aan te rekenen. Afhankelijk van waar je woont, bedraagt dit tarief op jaarbasis tussen 43 en 57 euro per kVA van het maximale AC-vermogen van de omvormer.
Wat is het voordeligst: de analoge of de digitale meter?
Het korte antwoord: voor de meeste gezinnen is de terugdraaiende teller financieel voordeliger. Zelfs het prosumententarief haalt dat financiële voordeel niet volledig onderuit.
Met een terugdraaiende teller is het eenvoudig. Je zonnepanelen wekken stroom op, het overschot dat je niet verbruikt stroomt naar het net en je ziet je teller terugdraaien. Is er overdag niemand thuis? Dan haal je nóg meer voordeel uit je zonnepanelen.
Als je een digitale meter hebt, krijg je per teuggeleverde kWh minder terug dan je moet betalen per afgenomen kWh. Daarom moet je het wat tactischer en slimmer aanpakken. Hoe dan? Door meer aan autoconsumptie te doen.
Wat is het verschil in jaarlijkse kosten?
Het is niet gemakkelijk om een exacte vergelijking te maken tussen de jaarlijkse kosten met terugdraaiende teller enerzijds, en digitale meter anderzijds. Er zijn namelijk heel wat externe factoren die invloed hebben op je verbruik en dus ook op je kosten. Die bespreken we een beetje verder. We kunnen aan de hand van onderstaande gemiddeldes wel een indicatie geven van het jaarlijkse verschil op je rekening:
- Gemiddeld stroomverbruik van een huishouden: 3500 kWh / jaar
- Gemiddelde opwekking van zonnepanelen: 3000 kWh / jaar
- Gemiddelde prijs elektriciteit: 0,25 euro / kWh
- Gemiddelde terugleververgoeding: 0,15 euro / kWh
- Gemiddeld prosumententarief: 50 euro / jaar
We nemen ook de terugleververgoeding voor eigenaars van een digitale meter én het prosumententarief voor eigenaars van een terugdraaiende teller mee in de berekening. Als we dan gaan tellen, zien we dat je met een terugdraaiende teller gemiddeld 55 euro voordeel hebt ten opzichte van consumenten met een digitale meter.
Kan ik de digitale meter weigeren?
Tot voor kort nog wel, maar vanaf 1 januari 2025 niet meer. De digitale meter is verplicht in de Europese Unie, dus ook in Vlaanderen. Heb je zonnepanelen geïnstalleerd vóór 2021 en heb je nog een analoge meter, dan kan je ook een retroactieve investeringspremie aanvragen.
Wanneer wordt de digitale meter dan precies geplaatst? Dat hangt ervan af wanneer Fluvius in jouw gemeente aan het werk is. Op de website van Fluvius kan je checken wanneer ze de digitale meter bij jou komen plaatsen.
Gedaan met het sprookje van de terugdraaiende teller, wat nu?
Heb je nog een terugdraaiende teller? Dan heb je lang geluk gehad. Maar zoals we al zeiden, komt er heel snel een eind aan dit verhaaltje. Vanaf 2025 wordt de digitale meter verplicht. In eerste instantie voor eigenaars van zonnepanelen, maar kort daarna voor iedereen.
Dus, hoe voorkom je dat overtollige stroom van je zonnepanelen verloren gaat in het net? Wel, gebruik zo veel mogelijk van je opgewekte energie metéén. Hieronder leggen we je uit hoe je dat het beste doet.
Laat een airco/warmtepomp plaatsen
Door een airco en/of warmtepomp te laten installeren, gebruik je de stroom van je zonnepanelen meteen om je huis te koelen of (bij) te verwarmen. Je krijgt een aangename binnentemperatuur met bijna gratis energie.
Laad je elektrische auto op met zonne-energie
Heb je een elektrische auto of plug-in hybride? Overweeg dan om die overdag op te laden met zonne-energie. Al dan niet via een laadpaal.
Ben je overdag niet thuis? Dan kan je natuurlijk je zonne-energie niet volledig rechtstreeks verbruiken. Maar ook daar is een oplossing voor: de thuisbatterij! 👇
Sla overtollige stroom op in je thuisbatterij
Produceren je zonnepanelen meer elektriciteit dan je verbruikt, sla de overschot dan op in een thuisbatterij. Deze batterij gebruik je dan ‘s avonds en ‘s nachts om je huishouden van elektriciteit te voorzien. Je zelfconsumptie gaat omhoog, je energiefactuur daalt.
Wil je graag een airco/warmtepomp en/of thuisbatterij laten plaatsen om extra te besparen? Vraag dan je vrijblijvende offerte op maat aan.
Welke factoren bepalen je jaarlijkse energiekosten voor je airco/warmtepomp?
Je jaarlijkse energiekosten worden niet alleen bepaald door welk type meter je hebt. Er zijn ook nog een aantal andere factoren die invloed hebben op je energiefactuur voor je airco/warmtepomp. Hier geven we enkele:
- Hoe vaak je airco/warmtepomp aanstaat
- Welke temperatuur je hebt ingesteld
- De buitentemperatuur op het moment van koelen/verwarmen
- Het type airco/warmtepomp en de efficiëntie van het apparaat
- De grootte van je woning
- De staat en het al dan niet onderhouden van je apparaten
- De energietarieven
- De aanwezigheid van zonnepanelen
Lees ook hoeveel airco verbruikt en hoe je je kosten kunt beperken.
Zijn zonnepanelen zélf nog wel rendabel?
Stel, je hebt geen zonnepanelen en je denkt bij het lezen van dit artikel: “Zijn zonnepanelen nog wel rendabel zonder dat ik er een thuisbatterij of airco/warmtepomp aan koppel?” Toch wel!
De overheid heeft de subsidie voor zonnepanelen afgeschaft net omdát ze zo rendabel zijn. In een ander artikel leggen we in detail uit waarom zonnepanelen nog steeds interessant zijn.
Conclusie
De overgang van een terugdraaiende teller naar een digitale meter met zonnepanelen vraagt om een doordacht energiemanagement. Door het verbeteren van je autoconsumptie verminder je de impact van deze overstap aanzienlijk.
Wil je graag weten hoeveel jij bespaart met een airco/warmtepomp en thuisbatterij? Wij berekenen het graag voor jou. Neem contact met ons op voor professioneel advies.