Zijn zonnepanelen nog rendabel na wegvallen Vlaamse subsidie? - Solarline

Zijn zonnepanelen nog rendabel na wegvallen Vlaamse subsidie?

Sinds begin 2024 krijg je geen premie van de Vlaamse overheid meer voor het plaatsen van zonnepanelen. Nu rijst de vraag bij vele gezinnen: is het dan nog wel voordelig om zonnepanelen op m’n dak te leggen? Daar kunnen we volmondig “ja” op antwoorden. We leggen het uit.

Premie net afgeschaft door hoog rendement

Je moet niet als volgt denken: “zonnepanelen zijn niet meer interessant omdat de subsidies zijn weggevallen”. Nee, bekijk het van de andere kant: zonnepanelen zijn net zó interessant dat premies helemaal niet meer nodig zijn.

Prijs zonnepanelen op laagste punt

De prijs voor zonnepanelen ligt nu zowat op z’n laagste punt. Voor de plaatsing van panelen inclusief de omvormer betaalde je in 2022 nog 1,83 euro per Wattpiek. In 2023 is dit gezakt naar 1,24 euro per Wattpiek. En vergelijk eens met 2008: toen betaalde je nog 4,10 euro per Wattpiek! In 15 jaar tijd is de prijs voor zonnepanelen dus met 330% gezakt.

zijn zonnepanelen nog rendabel na wegvallen subsidies?

Zonnepanelen veel efficiënter dan 10 jaar geleden

Moderne zonnepanelen zijn een stuk efficiënter dan die van 10 of 15 jaar geleden. Ze brengen dus ook meer op, voor een lagere investering. Vroeger waren zonnepanelen afhankelijk van de zonsterkte. Tegenwoordig werken ze volgens lichtintensiteit. Ook op bewolkte dagen produceren ze dus ook elektriciteit. En zelfs wanneer je dak niet naar het zuiden is gericht, loont het de moeite om een zonnepaneleninstallatie te plaatsen.

Lees ook: Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Nóg 4 redenen waarom zonnepanelen interessant zijn

Bespaar op je energiefactuur

Zelfopgewekte elektriciteit is een goudmijn. Het is niet alleen groene energie, je bespaart ook nog eens een heel stuk op je factuur. Bovendien kan je dankzij zonnepanelen voordelig je huishoudelijke apparaten voeden, net zoals je airco en laadpaal.

Onderhoudsvriendelijk

Zonnepanelen moet je amper onderhouden. Ze zijn zo gemaakt dat vuil en stof er niet op blijven liggen. Het is wel aangeraden om 1 tot 2 keer per jaar je zonnepanelen eens te laten reinigen voor optimale efficiëntie en productiviteit.

Noodoplossing in tijden van energiecrisis

Als er weer eens een energiecrisis de kop opsteekt en de prijzen voor gas en elektriciteit pieken, dan heb jij dankzij zonnepanelen een noodoplossing. De zon blijft schijnen, dus je kan erop vertrouwen dat je zonnepanelen je energiekosten blijven drukken.

Zonnepanelen gaan lang mee

De zonnepanelen die vandaag gemaakt worden gaan veel langer mee dan die van pakweg 10 of 15 jaar geleden. Door deze lange levensduur zijn zonnepanelen een investering die zichzelf dubbel en dik terugverdient.

Conclusie: zonnepanelen zijn zeker nog rendabel

Samengevat: ook in 2024 en de komende jaren zijn zonnepanelen nog een rendabele aankoop.

Wil je meer info over het rendement van zonnepanelen? Of heb je interesse in een vrijblijvende offerte? Neem dan contact met ons op en wij komen met een voorstel op maat van jouw woning.