Tweedehands elektrische auto kopen? Hierop moet je letten - Solarline

Tweedehands elektrische auto kopen? De voordelen en waar je op moet letten

Het aanbod tweedehands elektrische auto’s groeit enorm snel. Er is intussen een grote keuze in merken en modellen. Maar is het wel interessant om een tweedehands elektrische auto te kopen? Wij zetten de voordelen op een rijtje en leggen je uit waar je best op let als je elektrische okkasies gaat vergelijken.

tweedehands elektrische auto kopen 2

 

Voordelen van een tweedehands elektrische auto

Klinkt een tweedehands wagen op benzine of diesel interessanter? Wel, deze voordelen van een tweedehands elektrische auto doen je twee keer nadenken.

Fiscaal interessant

Ook eigenaars van tweedehands elektrische auto’s genieten in België van fiscale voordelen. In Vlaanderen betaal je geen belasting op inverkeerstelling en jaarlijkse verkeersbelasting. In Brussel en Wallonië betaal je slechts het minimumtarief.

Goedkoper onderhoud

Een elektrische motor heeft minder bewegende delen dan een verbrandingsmotor en verslijt dus minder snel. Het reguliere onderhoud van je elektrische auto is daarom veel goedkoper.

Lagere gebruikskosten bij thuisladen

Laad je je elektrische auto via een gewoon stopcontact of een laadpaal thuis op? Dan liggen je verbruikskosten een stuk lager dan wanneer je een openbare laadpaal gebruikt. Sowieso is elektrisch rijden ook goedkoper dan benzine of diesel. Een benzine- en dieselwagen verbruiken respectievelijk 0,076 en 0,063 euro per kilometer. Bij een elektrische wagen is dat maar 0,029 euro per kilometer.

Zonnepanelen combineren met elektrische auto

Wist je trouwens dat je je elektrische auto super voordelig oplaadt dankzij je zonnepanelen? Een slimme combinatie van een laadpaal, thuisbatterij en zonnepanelen zorgt ervoor dat je op goedkope, zelfopgewekte stroom rondrijdt.

Wil je hier graag meer over weten? Lees dan dit artikel over volledig zelfvoorzienend op groene stroom rijden.

Vaak in goede staat

De actieradius van vroege elektrische modellen is beperkt. Tweedehands elektrische wagens zijn meestal niet intensief gebruikt. Dat betekent dat ze vaak nog in heel goede staat zijn wanneer ze op de tweedehands markt worden geplaatst.

Ben je van plan een tweedehands elektrische auto te kopen?

Laat een laadpaal plaatsen

Checklist bij het kopen van een tweedehands elektrische auto

Overtuigd van de voordelen van een tweedehands elektrische auto? Neem dan deze checklist bij de hand voordat je de markt induikt.

tweedehands elektrische auto kopen

Rijbereik en staat van de batterij

Net zoals bij een smartphone verliest ook de accu van een elektrische wagen gaandeweg zijn capaciteit. Gelukkig gaat dat bij een auto trager dan bij een smartphone. Een elektrische auto van 5 jaar heeft meestal een accucapaciteit van 90%.

Let vooral op het reële rijbereik als je een tweedehands elektrische auto koopt. Vraag de verkoper eventueel om een langere testrit en vergelijk het aantal afgelegde kilometers met de actieradius die de boordcomputer toont.

Hou er wel rekening mee dat je in de winter minder ver rijdt met een elektrische auto dan bij gemiddelde temperaturen. En ook bij extreem warm weer, wanneer je je airco gebruikt, is de actieradius lager dan gemiddeld.

Welke laadmogelijkheden heb je?

Idealiter heb je thuis de ruimte en het vermogen om je elektrische auto op te laden via een gewoon stopcontact of een laadpaal thuis. Heb je die mogelijkheid niet? Check dan of er in de buurt een openbare laadpaal beschikbaar is.

Let wel op: openbare laadpalen en snellaadpalen brengen hogere kosten met zich mee. Overweeg het dus zeker om thuis een laadpaal te laten plaatsen. Zowel bedrijven als particulieren krijgen mooie fiscale voordelen van de overheid voor de investering in een laadpunt.

Ik wil een laadpaal

Hoe groot zijn je gemiddelde afstanden?

Moet je gewoonlijk lange afstanden rijden? Bekijk dan zeker of de actieradius van je tweedehands elektrische auto voldoet. Anders moet je onderweg snelladen en lopen de kosten op. Snelladen heeft op lange termijn trouwens een negatief effect op je accu.

Rij je meestal korte afstanden? Of heb je een auto op brandstof voor verre verplaatsingen? Dan is een tweedehands elektrische auto, om binnen een straal van ongeveer 15 km rond je woonplaats te rijden, een goed keuze. Koop eventueel een tweedehands plug-in hybride. Die laad je thuis op om korte afstanden elektrisch af te leggen. Voor de langere afstanden schakel je dan gewoon over op de verbrandingsmotor.

 

Wil je een tweedehands plug-in hybride of elektrische auto kopen? En wil je die aan een voordelig tarief opladen? Overweeg dan zeker een laadpaal aan huis. Ontvang nu een gratis offerte.