Capaciteitstarief: hoe vermijd ik een hoge factuur? - Solarline

Wat is het capaciteitstarief en hoe vermijd ik een hoge(re) energiefactuur?

Op 1 januari 2023 ging het capaciteitstarief in voege. Dit tarief werd door de Vlaamse Energieregulator (VREG) in het leven geroepen om de overbelasting van het elektriciteitsnet tegen te gaan. Concreet gaat het nettarief dat je betaalt omhoog wanneer je op één bepaald moment veel elektrische apparaten tegelijkertijd gebruikt.

Maar hoe werkt dat capaciteitstarief precies? En hoe vermijd je dat je energiefactuur de hoogte in schiet? We zetten alle nuttige info voor je op een rijtje.

Wat is het capaciteitstarief?

Het capaciteitstarief is een nieuwe berekening van jouw gebruik van het elektriciteitsnet, beter bekend als de distributienetkosten of nettarieven. Dit tarief, dat eigenlijk jouw bijdrage is voor het gebruik van het net, betaalde je vroeger ook al.

Maar wat is er sinds 1 januari dan precies veranderd? Wel, vroeger werd je nettarief berekend op basis van je werkelijke verbruik. Nu wordt het nog deels op deze manier berekend, maar ook deels op je gemiddelde verbruikspieken. Hoe meer elektrische apparaten je tegelijkertijd gebruikt, hoe hoger je gemiddelde maandelijkse verbruikspieken.

Waarom dit capaciteitstarief?

Het doel van het capaciteitstarief is de overbelasting van het elektriciteitsnet tegengaan. Er vindt een massale switch plaats van fossiele brandstoffen naar groene energie. We verbruiken samen meer elektriciteit. Denk aan elektrische wagens, of verwarmen via warmtepompen. Met het capaciteitstarief wil de overheid je aanmoedigen om je elektriciteit efficiënt en verspreid te verbruiken.

Hoe wordt mijn capaciteitstarief berekend?

Vanaf 1 januari 2023 betaal je net zoals iedereen een jaarlijkse minimumbijdrage, die overeenstemt met een verbruik van 2,5 kW. De rest van je berekening hangt af van het type energiemeter dat je hebt: analoog of digitaal.

Digitale meter

Als je een digitale meter hebt, kijkt de VREG elke maand naar je hoogste kwartierpiek in kilowatt. Dit is je maandpiek. Je kunt dit zelf in je Mijn Fluvius-account opvolgen. Op je jaarrekening wordt een gemiddelde genomen van alle maandpieken in je facturatieperiode. Op basis daarvan wordt je effectieve nettarief bepaald.

Analoge meter

Heb je nog een analoge meter? Ook voor jou verandert de berekeningswijze. De analoge meter registreert geen pieken zoals de digitale meter. Je nettarieven worden dus als volgt berekend:

  • Je nettarief bestaat gedeeltelijk uit een vaste bijdrage die gelijk is aan een maandpiek van 2,5 kW. Dit is ook de minimumbijdrage voor gezinnen die wel al een digitale meter hebben.
  • De rest van je nettarief wordt op dezelfde manier als vroeger berekend, op basis van je werkelijk verbruikte elektriciteit.
elektriciteitsfactuur capaciteitstarief

Bron afbeelding: VREG

Schiet mijn energiefactuur nu de hoogte in?

Voor de meeste Vlamingen verandert er weinig. Het kWh-tarief daalt namelijk. Met een digitale meter kan je bovendien je nettarief beter controleren. Wil je weten welke impact het capaciteitstarief op jouw energiefactuur heeft? Gebruik dan de simulator van de VREG.

Enkele tips om een hoge(re) factuur te vermijden

Als je het slim aanpakt, zie je geen tot weinig effect op je energiefactuur. We geven je alvast enkele tips om je verbruik te controleren en verspreiden.

  • Gebruik je energievretende toestellen niet allemaal tegelijkertijd. Spreid het gebruik van je wasmachine, droogkast, airco en het opladen van je elektrische wagen zo veel mogelijk.
  • Sommige toestellen kan je programmeren voor later gebruik, zoals ‘s nachts. Doe dit zeker! Zo kan je overdag comfortabel je oven en kookplaat gebruiken.
  • Leer je verbruik kennen. Als eigenaar van een digitale meter kan je gemakkelijk op mijn.fluvius.be je data raadplegen. Heb je een analoge meter? Geef dan maandelijks je meterstanden in je klantenzone bij je energieleverancier in. Dit geeft je al een goed zicht op je verbruik.

Elektrische wagen? Plaats zonnepanelen en/of thuisbatterij

Heb je een elektrische wagen met een laadpaal thuis, maar geen zonnepanelen en/of thuisbatterij? Dan gaat je maandpiek wellicht de hoogte in, en ook je netbijdrage. Dit kan je gemakkelijk oplossen door zonnepanelen en een thuisbatterij te laten plaatsen. Zo laad je je auto handig op met zelf opgewekte energie. En je kan deze elektriciteit bovendien gebruiken voor je huishoudelijke apparaten.

Sluit airco en/of warmtepomp op je zonnepanelen aan

Heb je thuis airco en/of een warmtepomp? Dan kan je deze apparaten ook goedkoop van stroom voorzien dankzij zonnepanelen. Zo zit je in de zomer aangenaam koel en in de winter lekker warm dankzij de energie van de zon. En die is helemaal gratis!

Lees ook wat de voordelen zijn wanneer je je airco aansluit op je zonnepanelen.

Interesse in een thuisbatterij, laadpaal en/of zonnepanelen? Vraag dan snel je vrijblijvende offerte aan.

 

Krijg gratis offerte