Laadpalen 200% fiscaal aftrekbaar voor bedrijven - Solarline

Laadpalen 200% fiscaal aftrekbaar voor bedrijven sinds 1 september 2021

Als bedrijf maakt je een goede indruk wanneer je je steentje bijdraagt voor een beter milieu. En om je extra te stimuleren heeft onze federale regering een nieuw wetsvoorstel goedgekeurd. Bedrijven die één of meerdere laadpalen laten plaatsen, genieten namelijk van een verhoogde investeringsaftrek en kostenaftrek vanaf 1 september 2021.

Opgelet: hieronder beschrijven we de situatie zoals die van toepassing is van 1 september 2021 tot en met 31 december 2022. Vanaf 1 januari 2023 tot en met 31 augustus 2024 geldt een aftrekpercentage van 150% voor bedrijven die investeren in een laadpaal.

laadpalen 200 fiscaal aftrekbaar

De voordelen van een laadpaal voor uw bedrijf

Laadpalen laten plaatsen aan je bedrijf heeft een hele reeks voordelen. We zetten de voornaamste op een rijtje.

Groene uitstraling

Wanneer je als onderneming laadpalen plaatst, en idealiter toegankelijk maakt voor externe gebruikers, straal je een “groen” imago uit. Als bedrijf moet je namelijk mee met de tijd en mee strijden voor een duurzame toekomst van ons milieu en het klimaat.

Klaar voor volledig elektrisch rijden

Vanaf 2026 zijn enkel elektrische bedrijfswagens nog fiscaal aftrekbaar. Als je nu al investeert in laadpalen voor je bedrijf, is de stap naar een volledig elektrisch wagenpark snel gezet.

Gratis rijden op zonne-energie

Heeft je bedrijf zonnepanelen? Dan kan je in combinatie met laadpalen je zelf opgewekte energie gebruiken voor je elektrische bedrijfswagens. Zo rijden jij en je medewerkers zo goed als gratis.

Verhoogde naamsbekendheid

Stel je je laadpalen ter beschikking aan derden? Dat nieuws verspreidt zich als een lopend vuurtje. Hoe meer mensen weten dat ze hun elektrische auto bij jou kunnen opladen, hoe sneller jouw bedrijfsnaam bekend wordt. Da’s pas reclame!

200% fiscaal aftrekbaar

Op vlak van belastingen is een laadpaal aan je bedrijf voordeliger dan ooit. De regering heeft namelijk beslist dat een laadpaal vanaf 1 september 2021 tot eind 2022 voor 200% fiscaal aftrekbaar is. Hieronder gaan we daar dieper op in.

Nu is de tijd om te investeren in een laadpaal

Als je als onderneming een laadpaal laat installeren, profiteer je tussen 1 september 2021 en 31 augustus 2024 van een verhoogde kostenaftrek en investeringsaftrek. Meer bepaald biedt de overheid de volgende regeling voor bedrijven:

Je investeert dus best zo snel mogelijk in een of meerdere laadpalen voor je bedrijf om deze aantrekkelijke fiscale voordelen niet te missen.

Toegankelijkheid voor derden

Om van deze fiscale voordelen te kunnen profiteren, vraagt de overheid je wel om uw laadpalen vrij toegankelijk te maken voor derden. Ofwel tijdens, ofwel buiten de normale openingsuren.

Zoals we hierboven al hebben vermeld, brengt dat wel wat voordelen mee voor je bedrijf. Zo is een laadpaal aan je bedrijf de beste reclame in deze tijden van groene energie. Door anderen toegang te geven tot jouw laadpalen, profileer je je als vooruitstrevend en milieubewust. Niet te versmaden op de dag van vandaag!

Ontvang nu je offerte

laadpaal 200 fiscaal aftrekbaar

Ook belastingvermindering voor particulieren die een laadpaal plaatsen

Ook voor particulieren heeft de federale overheid fiscale voordelen in petto. Wil je thuis een privé-laadpaal laten plaatsen? Dan profiteer je vanaf 1 september 2021 op een belastingvermindering van maar liefst 45%. Dit geldt zowel voor eigenaars als voor huurders.

Het bedrag waarvoor je van belastingvermindering kunt genieten is beperkt tot 1500 euro per laadpaal, en per belastingplichtige. Daarbij geldt het voordeel enkel voor wie een “slimme laadpaal” laat plaatsen. Ten slotte moet de laadpaal volledig gebruik maken van groene stroom, zoals zonne-energie of een andere hernieuwbare energiebron.

Let op: het bedrag dat je in vermindering kunt brengen wordt stelselmatig afgebouwd. Vanaf 1 januari 2023 kan je als particulier nog rekenen op een belastingvermindering van 30%. Vanaf 2024 is dat nog slechts 15%.

Samen op weg naar een milieuvriendelijk wagenpark

Met deze fiscale voordelen voor particulieren en ondernemingen wil de Belgische regering een grote sprong vooruit maken in de laadinfrastructuur voor elektrische wagens in ons land. Op die manier worden we gestimuleerd om samen een mentaliteitswijziging te door te voeren.

Enkel wanneer we met z’n allen volledig elektrisch gaan rijden, kunnen we bijdragen tot de instandhouding van ons milieu en van het klimaat. En uiteraard willen wij hier als zonne-energiebedrijf ons steentje aan bijdragen!

 

Wil jij ook profiteren van deze gigantische fiscale voordelen die de federale regering ons biedt? Wacht dan niet!

Ontvang nu je offerte voor laadpalen. Of contacteer ons voor meer informatie!

 

Neem contact op