Is een thuisbatterij rendabel in 2024? [Factoren + tips] - Solarline

Is een thuisbatterij rendabel in 2024?

Steeds meer mensen laten zonnepanelen op hun woning installeren als een duurzame manier om energie op te wekken. Er bestaat intussen geen twijfel meer over de voordelen en rendabiliteit. Maar wat als je wilt gaan voor de volgende stap en een thuisbatterij wilt laten plaatsen? In dit blogartikel bespreken we de rendabiliteit van een thuisbatterij in 2024. Hoe rendabel is een thuisbatterij werkelijk? En hoe krik je die rendabiliteit verder op?

Wat kost een thuisbatterij?

De prijs van een thuisbatterij hangt af van verschillende factoren. Er bestaan heel wat merken van thuisbatterijen. Bovendien heeft niet elke thuisbatterij dezelfde capaciteit. Een thuisbatterij heb je al vanaf ongeveer 5000 euro, maar de prijs kan oplopen tot 10.000 euro.

Voor een exacte prijsindicatie, neem gerust contact met ons op. Wij maken een vrijblijvende offerte op maat van jouw benodigdheden.

 

Ontvang gratis offerte

 

huawei thuisbatterij solarline

Hoelang gaat een thuisbatterij mee?

Dit hangt af van het merk en type thuisbatterij dat je laat plaatsen. De batterijen die wij installeren gaan 20 jaar en langer mee. Hou hier wel rekening met de laadcycli. Hoe vaker je je thuisbatterij volledig leeg laat gaan, hoe minder lang hij meegaat. Een batterij komt namelijk met een vooraf bepaald aantal laadcycli. Elke keer een batterij oplaadt en weer ontlaadt, spreken we van één laadcyclus. Onze thuisbatterijen hebben trouwens een gemiddelde levensduur van gemiddeld 6.000 laadcycli.

Lees meer over de levensduur van een thuisbatterij.

Is een thuisbatterij rendabel?

We kunnen de rendabiliteit van een thuisbatterij opsplitsen: met of zonder zonnepanelen.

Hoe rendabel is een thuisbatterij zonder zonnepanelen?

Waarom zou je een thuisbatterij plaatsen als je geen zonnepanelen hebt? Wel, er zijn verschillende gegronde redenen. Zo dient een thuisbatterij ook als back-up bij een stroompanne. Valt de elektriciteit in je huis of in je buurt uit, dan heb je gewoon een snelle noodoplossing.

Daarnaast kan je je thuisbatterij ‘s nachts opladen met elektriciteit aan het goedkopere nachttarief. Deze volle batterij gebruik je overdag dan om je huishouden van stroom te voorzien. In dit geval is een thuisbatterij niet rendabel. Ook al verbruik je enkel stroom aan het nachttarief. Op jaarbasis levert het je misschien 100 euro op. Zeker niet genoeg om je thuisbatterij terug te verdienen.

Hoe rendabel is een thuisbatterij mét zonnepanelen?

levensduur thuisbatterij solarline installatie

Als je écht rendement uit je thuisbatterij wilt halen, dan raden we je aan om hem te combineren met zonnepanelen. Je zelfconsumptie stijgt van 30% naar ruim 70%. Afhankelijk van de aankoopprijs, de capaciteit en de levensduur heb je je thuisbatterij na 5 tot 7 jaar terugverdiend.

En het grootste pluspunt: je slaat je zelfopgewekte energie van je zonnepanelen op in je thuisbatterij en moet deze daarom niet meer terug injecteren in het stroomnet. Win-win!

Volg ook onderstaande tips voor extra besparing.

Lees ook hoe je met zonnepanelen een vast energiecontract voor 30 jaar scoort.

Tip 1: slimme sturing levert je jaarlijks zo’n 500 euro op

Bespaar nóg meer door slimme sturing toe te voegen aan je thuisbatterij. Zo’n apparaat berekent je verbruiksgewoonten en balanceert automatisch je stroomverbruik voor een optimaal rendement en besparing. Dit slimme systeem zorgt ervoor dat je enkel op de meest voordelige momenten stroom van het net neemt of terug injecteert. Het levert een gemiddeld gezin jaarlijks zo’n 500 euro extra op!

Tip 2: voed je airco/warmtepomp met je thuisbatterij

Ook de combinatie van een thuisbatterij met een airco en/of warmtepomp is uitermate interessant. Overdag laden je zonnepanelen je thuisbatterij op. ’s Avonds gebruik je je batterij dan om je airco/warmtepomp GRATIS te voorzien van stroom. Je verbruikt bovendien minder gas of stookolie voor je verwarming. Da’s nog eens een extra besparing.

Lees ook hoe je volledig gratis rijdt op 100% groene energie

Conclusie: thuisbatterij is rendabel mét zonnepanelen

Wil je dus profiteren van de voordelen van een thuisbatterij? Dan combineer je deze best met zonnepanelen. Je wekt zelf je stroom op met zonne-energie en slaat deze op in je thuisbatterij om ‘s nachts of tijdens de donkere uren in de winter te gebruiken. Je wordt zo nóg minder afhankelijk van het stroomnet.

Heb je interesse in een thuisbatterij en/of zonnepanelen? Laat het ons weten. Wij berekenen graag je benodigde capaciteit en stellen een vrijblijvende offerte op maat van jouw situatie op.

 

Ontvang gratis offerte