Terugverdientijd thuisbatterij korter door hoge energieprijzen - Solarline

Terugverdientijd thuisbatterij korter door hoge energieprijzen

Met een thuisbatterij gaat je zelfconsumptie serieus de hoogte in. Je slaat namelijk een bepaalde hoeveelheid elektriciteit op voor later gebruik. Zeker als je zonnepanelen hebt, haal je hier je voordeel uit. Je wordt minder afhankelijk van het netwerk en da’s uiteraard gunstig voor je energiefactuur. Op dit moment ligt de terugverdientijd van een thuisbatterij rond de 6 jaar.

Een thuisbatterij is echter niet goedkoop om aan te schaffen. De terugverdientijd van jouw thuisbatterij hangt af van een aantal factoren, zoals je verbruik en de stijgende energieprijzen. Wat beïnvloedt precies de terugverdientijd van je thuisbatterij? En hoe kan je deze berekenen? Je ontdekt er alles over in dit artikel.

Gemiddelde terugverdientijd thuisbatterij 6 jaar

De huidige terugverdientijd van een thuisbatterij wordt op dit moment geschat tussen 5 en 7 jaar. Als je weet dat een thuisbatterij een levensduur van 20 tot 25 jaar heeft, levert je dat best een mooi rendement op. Hoe rendabel een thuisbatterij voor jou precies is, hangt volledig af van je verbruik en enkele andere factoren, zoals we hieronder uitleggen.

Een thuisbatterij helpt je om je energiekosten te spreiden. Je zelfverbruik gaat van 30% naar bijna 85%, wat een mooie besparing op je maandelijkse energiefactuur betekent.

thuisbatterij solarline

Bereken terugverdientijd thuisbatterij

De terugverdientijd van je thuisbatterij berekenen is niet eenvoudig. Die is sterk afhankelijk van een aantal factoren, zoals je energieverbruik en de capaciteit van je thuisbatterij. Om een indicatie te krijgen van je terugverdientijd, kan je de simulator van de Vlaamse overheid invullen.

Ook wij als installateur van thuisbatterijen helpen je graag met je berekening. Neem contact met ons op en ontvang een vrijblijvende offerte met de kostprijs van je thuisbatterij en de geschatte terugverdientijd.

Ontvang vrijblijvende offerte voor thuisbatterij

Deze factoren bepalen terugverdientijd thuisbatterij

Hieronder vind je een overzicht van de factoren die invloed hebben op de terugverdientijd van je thuisbatterij.

1. Je jaarlijks verbruik en capaciteit van je thuisbatterij

Deze twee factoren gaan hand in hand: je jaarlijkse energieverbruik en de ideale capaciteit van je thuisbatterij. Pas wanneer je weet hoeveel jij en/of je gezin jaarlijks verbruiken, kun je op zoek naar je ideale thuisbatterij. In een te kleine thuisbatterij kan je niet al je geproduceerde energie van je zonnepanelen opslaan. De energie die overschiet, wordt naar het elektriciteitsnet gestuurd. Die loop je dus mis.

Hoe kies je dan de ideale capaciteit? Door de productiemogelijkheden van je zonnepanelen te vergelijken met jouw jaarlijkse energieverbruik. Heb je een laag stroomverbruik? Dan heeft het geen nut om te investeren in een grote thuisbatterij, maar volstaat een kleinere capaciteit.

Laat je terugverdientijd berekenen

2. Wanneer verbruik jij je energie vooral?

Jouw moment van energieverbruik is een belangrijke factor om de grootte van je batterij te bepalen. Verbruik je overdag de meeste energie van je zonnepanelen? Dan ben je gebaat bij een kleinere capaciteit en is de terugverdientijd van je thuisbatterij relatief kort.

Verbruik je daarentegen je energie vooral ‘s avonds? Dan heb je een groter vermogen nodig om de stroom van je zonnepanelen op te slaan voor later gebruik. In dat geval is de terugverdientijd van je thuisbatterij langer. Wat je wel kan doen, is de stroom van je volle thuisbatterij ‘s avonds gebruiken om je lucht-luchtwarmtepomp te gebruiken. Op die manier verwarm je je binnenruimte helemaal gratis en bespaar je weer een heleboel op je energiefactuur.

Lees ook: Hoe rendabel is een thuisbatterij?

3. Welk energiecontract heb je?

Ook je energiecontract bepaalt voor een deel de terugverdientijd van je thuisbatterij. Hoe hoger je tarief, hoe hoger de besparing die je ervaart. In tijden van hoge energieprijzen is de combinatie van zonnepanelen met een thuisbatterij dus zeker interessant.

Lees ook deze artikels:
Terugverdientijd van zonnepanelen gehalveerd in 2022
Btw-verlaging naar 6% op nieuwe zonnepanelen tot eind 2023

Thuisbatterij nóg rendabeler door hoge energieprijzen

De huidige terugverdientijd van een thuisbatterij is gemiddeld 6 jaar. Met een levensduur van ongeveer 25 jaar van je batterij én de stijgende energieprijzen is het de investering zeker waard.

Wil jij graag professioneel advies, een indicatie van je terugverdientijd en een vrijblijvende offerte? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je verder bij de aankoop en plaatsing van je thuisbatterij.

 

Neem vrijblijvend contact op