Terugverdientijd zonnepanelen - Solarline

Terugverdientijd zonnepanelen gehalveerd in 2022 en kort verder in door capaciteitstarief

Je zonnepanelen zijn al na minder dan 8 jaar terugverdiend. Dat blijkt uit berekeningen van de Vlaamse overheid. Door de hoge energieprijzen van de laatste maanden is de terugverdientijd van je zonnepanelen zelfs verder ingekort. In bepaalde voorbeelden en simulaties duikt deze zelfs onder de 4 jaar. Wij geven je er in dit artikel meer uitleg over.

Hoge energieprijzen, korte terugverdientijd zonnepanelen

De energieprijzen zijn het laatste jaar zodanig de hoogte in gestegen, dat de terugverdientijd snel is gezakt. Zonnepanelen plaatsen in 2023 is dus meer dan ooit de moeite waard. De invoering van het capaciteitstarief in januari 2023 maakt zonnepanelen trouwens nog interessanter.

premie voor zonnepanelen

Profiteer nog van de premie

Wie zonnepanelen laat plaatsen krijgt nog altijd een premie van de overheid. Dit helpt natuurlijk om de terugverdientijd van je zonnepanelen drastisch te verlagen. We zetten de cijfers voor 2023 even op een rijtje.

  • Installaties tot maximaal 4 kWp: €150 per kWp premie
  • Installaties tot 6 kWp: bijkomend €75 per kWp tussen 4 en 6 kWp
    ⇒ Dit komt overeen met een maximumpremie van €750

Maar let op! De Vlaamse overheid bouwt deze premie verder af in 2024. Zo loop je €375 mis als je in 2024 je zonnepanelen laat plaatsen. Vanaf 2025 ontvang je zelfs helemaal geen premie meer!

Ik profiteer nog van de premie van 2023

Simulatie terugverdientijd zonnepanelen

Stel, je hebt een installatie van 14 zonnepanelen van 5,1 kWp. Die kost na aftrek van €670 Vlaamse premie gemiddeld €5.430. Verbruik je jaarlijks 4800 kWh en heb je een zelfverbruik van 30%? Dan kom je volgens de huidige berekeningen uit op een terugverdientijd van 3 à 4 jaar. Vóór de stijging van de energieprijzen was dat maar liefst 8 jaar. Reden te meer om zo snel mogelijk je slag te slaan.

Bereken de terugverdientijd voor mijn installatie

Wachttijden lopen op, maar geen paniek

Intussen hebben velen het al begrepen dat zonnepanelen dé oplossing voor, en bescherming tegen de hoge energieprijzen zijn. Er is dan ook een lange wachtrij ontstaan om de premie van de overheid te bemachtigen. Volgens Fluvius loopt de wachttijd nu op tot gemiddeld 95 dagen per klant.

Maar geen paniek! Het is de datum op je keuringsverslag die telt voor de aanvraag van je premie. Laat je dus in 2023 je zonnepanelen installeren en keuren, dan heb je recht op de premie van 2023. Ook al krijg je die pas in 2024 uitbetaald.

Let op: premie enkel aan te vragen via erkende zonnepanelen-installateurs

Wil je nog profiteren van een investeringspremie voor zonnepanelen? Dan is 2023 jouw jaar. Houd er wel rekening mee dat je je premies enkel kan aanvragen via erkende zonnepanelen-installateurs, zoals Solarline. Dankzij ons RESCERT-certificaat kunnen wij je gemakkelijk helpen met het bekomen van de nodige premies.

Wacht dus niet met je aanvraag. Vraag snel een offerte voor jouw zonnepaneleninstallatie.

 

Ontvang offerte voor zonnepanelen

 

Lees ook: Hoelang gaan zonnepanelen mee?

Lees ook: Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?