Terugverdientijd zonnepanelen 2022 - Solarline

Terugverdientijd zonnepanelen gehalveerd in 2022. Nú is het moment voor je aanvraag

Je zonnepanelen zijn al na minder dan 8 jaar terugverdiend. Dat blijkt uit berekeningen van de Vlaamse overheid. Door de hoge energieprijzen van de laatste maanden is de terugverdientijd van je zonnepanelen zelfs verder ingekort. In bepaalde voorbeelden en simulaties duikt deze zelfs onder de 4 jaar. Wij geven je er in dit artikel meer uitleg over.

Hoge energieprijzen, lage terugverdientijd zonnepanelen

De berekeningen zijn eerder conservatief en gebaseerd op de voorbije jaren. De energieprijzen zijn het laatste jaar zodanig de hoogte in gestegen, dat de terugverdientijd snel is gezakt. Zonnepanelen plaatsen in 2022 is dus meer dan ooit de moeite waard.

premie voor zonnepanelen

Premie maakt het nog interessanter

Wie zonnepanelen laat plaatsen krijgt nog altijd een premie van de overheid. Dit helpt natuurlijk om de terugverdientijd van je zonnepanelen drastisch te verlagen. We zetten de cijfers voor 2022even op een rijtje.

  • Installaties tot maximaal 4 kWp: €300 per kWp premie
  • Installaties tot 6 kWp: bijkomend €150 per kWp tussen 4 en 6 kWp
    ⇒ Dit komt overeen met een maximumpremie van €1.500

Maar let op! De Vlaamse overheid bouwt deze premies af in 2023 en 2024. Zo loop je €750 mis als je in 2023 je zonnepanelen laat plaatsen. In 2024 ontvang je zelfs tot €1.025 minder!

Ik profiteer nog snel van de premies in 2022

Simulatie terugverdientijd zonnepanelen

Stel, je hebt een installatie van 14 zonnepanelen van 5,1 kWp. Die kost na aftrek van €1.350 Vlaamse premie gemiddeld €4.755. Verbruik je jaarlijks 4800 kWh en heb je een zelfverbruik van 30%? Dan kom je volgens de huidige berekeningen uit op een terugverdientijd van 3 à 4 jaar. Vóór de stijging van de energieprijzen was dat maar liefst 8 jaar. Reden te meer om zo snel mogelijk je slag te slaan.

Bereken de terugverdientijd voor mijn installatie

Wachttijden lopen op, maar geen paniek

Intussen hebben velen het al begrepen dat zonnepanelen dé oplossing voor, en bescherming tegen de hoge energieprijzen zijn. Er is dan ook een lange wachtrij ontstaan om de premie van de overheid te bemachtigen. Volgens Fluvius loopt de wachttijd nu op tot gemiddeld 95 dagen per klant.

Maar geen paniek! Het is de datum op je keuringsverslag die telt voor de aanvraag van je premie. Laat je dus dit jaar je zonnepanelen nog installeren en keuren, dan heb je recht op de premie van 2022. Ook al krijg je die pas in 2023 uitbetaald.

Let op: premie enkel aan te vragen via erkende zonnepanelen-installateurs

Wil je nog profiteren van een investeringspremie voor zonnepanelen? Dan is 2022 jouw jaar. Houd er wel rekening mee dat je je premies enkel kan aanvragen via erkende zonnepanelen-installateurs, zoals Solarline. Dankzij ons RESCERT-certificaat kunnen wij je gemakkelijk helpen met het bekomen van de nodige premies.

Wacht dus niet met je aanvraag. Vraag snel een offerte voor jouw zonnepaneleninstallatie.

Ontvang offerte voor zonnepanelen