Goedkoop je auto opladen met zonnepanelen - Solarline

Je elektrische auto opladen met zonnepanelen is goedkoper en duurzaam

Met een plug-in hybride of volledig elektrische wagen draag je een aardig steentje bij tot minder CO2-uitstoot. Maar wil je nóg groener door het leven gaan en tegelijkertijd geld besparen? Dan kan je gewoon je elektrische auto opladen met zonnepanelen.

Dit zijn enkele voordelen:

  • Je energiefactuur daalt
  • Je wordt minder afhankelijk van netstroom
  • Je CO2-uitstoot daalt aanzienlijk
  • Je draagt bij aan een gezondere leefomgeving
  • Je vermijdt een zware kostenverhoging door het capaciteitstarief

Hoe je auto opladen met zonnepanelen? En hoeveel zonnepanelen heb je daarvoor nodig? We leggen het je uit in dit artikel.

Je auto opladen met zonnepanelen kan op 2 manieren

Er zijn twee manieren om je elektrische auto op te laden met zonne-energie: rechtstreeks met je zonnepanelen, of via een thuisbatterij.

auto opladen met zonnepanelen en thuisbatterij solarlineAuto rechtstreeks opladen met zonnepanelen

Dit is de meeste efficiënte manier om je plug-in hybride of elektrische auto op te laden. De stroom vloeit namelijk direct van je zonnepanelen naar de batterij van je auto. Zo heb je geen energieverlies tussen het opwekken van de stroom en het opladen van je auto.

Auto opladen via een thuisbatterij

Wil je je auto ‘s nachts of in de winter ‘s avonds opladen? Dan kan je geen gebruik maken van rechtstreekse zonne-energie van je zonnepanelen. Dit kan je wel oplossen door een thuisbatterij te laten plaatsen. De opgewekte stroom van overdag wordt hierin opgeslagen en kan je wanneer je wilt gebruiken om je auto op te laden.

Lees ook: Wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij?

Op welk moment van de dag m’n auto opladen met zonnepanelen?

Tussen 11u en 14u bereiken je zonnepanelen hun energiepiek. Dit is dus in theorie het beste moment van de dag om je auto rechtstreeks op te laden met je zonnepanelen. In de praktijk zijn we meestal niet thuis overdag, omdat we weg zijn of op het werk.

Zoals we hierboven al aanhaalden los je dit probleem op door een thuisbatterij te plaatsen. De stroom die je zonnepanelen overdag opwekken, wordt opgeslagen in deze accu. Dat heeft twee grote voordelen:

  • Je opgewekte stroom gaat niet verloren in het stroomnet
  • Je gebruikt deze zonne-energie ‘s avonds en ‘s nachts voor je elektrische wagen én huishoudapparaten

auto opladen met zonnepanelen solarline

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische auto?

Hoeveel zonnepanelen je nu precies nodig hebt om je elektrische auto zorgeloos op te laden, hangt af van een aantal factoren:

  • Je huishoudelijk elektriciteitsverbruik
  • De afstand die je dagelijks gemiddeld met je elektrische auto aflegt
  • De capaciteit van de batterij van je auto

Om je het exacte aantal zonnepanelen te kunnen geven, moeten we met andere woorden een beter zicht hebben op jouw specifieke situatie. We kunnen je wel al een indicatie geven.

Indicatie

Een doorsnee gezin in Vlaanderen verbruikt jaarlijks gemiddeld 4000 tot 5000 kWh elektriciteit. Hiervoor is een installatie van 15 zonnepanelen ideaal. Let wel op: dit is het geschikte aantal panelen voor enkel huishoudelijk gebruik.

Wil je je auto opladen met zonnepanelen? Dan moet je je installatie daarop voorzien en je zonnepanelen met ongeveer 50% uitbreiden.

Heb jij interesse in zonnepanelen? Vraag dan je gratis en vrijblijvende offerte aan. Wij vertellen je hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt voor je elektrische auto.

 

Ontvang gratis offerte

 

Lees ook: Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Auto opladen zonder zonnepanelen wordt fors duurder

Je kan je plug-in hybride of elektrische wagen natuurlijk ook zonder zonnepanelen opladen. Dat doe je dan via een gewoon stopcontact of een laadpaal die aangesloten is op het net.

Maar hou er dan rekening mee dat je elektriciteitsfactuur de komende maanden en jaren fors zal stijgen. Door het capaciteitstarief dat in januari 2023 is ingevoerd, is de stroom die je op piekuren verbruikt een pak duurder geworden. Je zou uiteraard je auto tijdens daluren kunnen opladen. Maar die uren zijn overdag, en dan ben je meestal niet thuis met je auto.

Conclusie: Wil je écht duurzaam en goedkoop rijden? Dan is een slimme combinatie van zonnepanelen en een thuisbatterij de beste manier om je auto op te laden.

 

Ontvang gratis offerte voor zonnepanelen

 

Lees nog meer over hoe je volledig zelfvoorzienend elektrisch rijdt op groene stroom.