Waarom en hoe zonnepanelen reinigen? Onze tips - Solarline

Waarom en hoe zonnepanelen reinigen?

Zonnepanelen zijn een verademing voor je energieverbruik. Zonne-energie is er voor iedereen. Maak er dus ook handig gebruik van om je stroomfactuur de kop in te drukken. Natuurlijk wil je optimaal profiteren van het rendement van je zonnepanelen. Daarom is het belangrijk om ze regelmatig schoon te maken. Maar hoe zonnepanelen reinigen? We leggen het allemaal uit in dit artikel.

Waarom zonnepanelen reinigen?

Controleer twee tot drie keer per jaar

Reinig je panelen voor de zomer

Kies een bewolkte dag

Check de temperatuur van de panelen

Verwijder de bladeren eerst

Spoel je panelen af met schoon water

Hou je borstel proper

Laat de panelen drogen

Denk aan je veiligheid

Waarom je zonnepanelen reinigen?

Dat zonnepanelen vuil worden ligt voor de hand. Ze liggen op het dak en vangen stof, stuifmeel en bladeren op. Maar waarom is het nu zo ontzettend belangrijk om je zonnepanelen te reinigen?

Vuile zonnepanelen = minder stroom

Als je investeert in zonnepanelen, wil je er ook het maximale rendement uit halen. Je zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten die om in stroom. Vuile zonnepanelen vangen minder licht op en produceren dus ook minder energie.

Maakt de regen m’n zonnepanelen niet schoon?

Je denkt misschien: “de regen wast het vuil wel van m’n zonnepanelen”. Ja, een groot deel van het stof en de bladeren worden inderdaad door de regen weggespoeld. Maar net zoals bij je auto blijft er altijd wat vuil achter. Denk aan stuifmeel of vogelpoep. Dit is hardnekkig vuil dat er niet met een simpele regenbui af gaat. Bovendien spoelt de regen het vuil vaak niet helemaal van de panelen, en dan koekt het samen aan de onderkant van het paneel.

De boodschap is dus: maak je zonnepanelen regelmatig schoon. Maar hoe begin je daar nu aan? We geven je graag enkele tips.

Lees ook: Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

zonnepanelen-installateur solarline lommel

Hoe zonnepanelen reinigen? Enkele schoonmaaktips

Controleer twee à drie keer per jaar

Check minstens twee keer per jaar hoe vuil je zonnepanelen zijn. Beter nog is drie keer per jaar. Zijn ze echt heel vuil? Schoonmaken dan!

Reinig zonnepanelen vóór de zomer

Tijdens de lentebloei valt er veel stuifmeel op je panelen. Wacht dus totdat het pollenseizoen achter de rug is en reinig je zonnepanelen net erna. Zo zijn ze klaar om in de zomermaanden zo veel mogelijk zonne-energie op te nemen.

Kies een bewolkte dag

Bewolkte dagen zijn ideaal om je zonnepanelen schoon te maken. Enerzijds omdat het zonlicht je dan niet verblindt. Anderzijds omdat je zonnepanelen dan niet te snel drogen na het reinigen. Als water te snel verdampt, kan het kalk- of vuilresten achterlaten. En dan heb je je panelen voor niets gepoetst.

Controleer de temperatuur van de panelen

Wanneer er veel zonlicht is, kan de temperatuur van je zonnepanelen oplopen tot 80 graden. Controleer hoe warm je panelen zijn, voordat je begint met reinigen. Koud water op een hete paneel kan het glas doen barsten en da’s nefast voor het paneel. En ook gevaarlijk voor jezelf! Wacht met andere woorden totdat je zonnepanelen een normale temperatuur hebben.

Verwijder eerst de bladeren

Begin niet meteen met je zonnepanelen af te spoelen. Veeg eerst droog vuil zoals bladeren en stof weg. Dit wordt moeilijker als het eenmaal nat is. Gebruik een zachte borstel. Gebruik zeker geen grove borstel, want daarmee beschadig je je zonnepanelen.

Spoel je zonnepanelen af met schoon water

Heb je droog vuil verwijderd? Spuit je zonnepanelen dan af met schoon water. Dit doe je best met een telescoopsteel die lang genoeg is om alle panelen te bereiken. Laat het water een paar minuten inwerken en reinig ze daarna met een zachte borstel.

Woon je in een omgeving met hard water? Gebruik dan gedeïoniseerd of gedestilleerd water.

Hoe zonnepanelen reinigen? Denk aan je veiligheid

Hou je borstel proper

Spoel je borstel regelmatig af met heet water. Zo blijft ie proper en maak je je zonnepanelen niet opnieuw vuil.

Laat de panelen drogen

Laat je zonnepanelen zelf drogen na het spoelen. Droog ze zeker niet af, want zo maak je krassen en tast je de effectieve werking van de panelen aan.

Lees ook: Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Denk aan je veiligheid

Dit is de belangrijkste tip die we voor je hebben als je je zonnepanelen wilt reinigen. Denk in de eerste plaats aan je veiligheid en die van anderen.

Wij raden aan een telescoopborstel te gebruiken. Deze trek je gemakkelijk uit om je zonnepanelen eenvoudig vanaf de grond schoon te maken. Is je dak hoger, of zijn er moeilijk bereikbare panelen? Kruip dan zeker niet zonder beveiliging het dak op.

Lees ook waarom je je zonnepanelen moet aangeven bij je brandverzekering.

Schakel eventueel professionals in

Lukt het je niet om zelf je panelen te reinigen? Schakel dan een professioneel schoonmaakbedrijf of een glazenwasser in. Zij hebben de juiste producten en gereedschappen om je zonnepanelen op een veilige én zorgvuldige manier spic en span te krijgen.