Levensduur zonnepanelen. Hoelang gaan ze mee? - Solarline

Levensduur zonnepanelen. Hoelang gaan zonnepanelen echt mee?

Mensen die het overwegen om zonnepanelen te laten plaatsen zitten vaak met prangende vragen, zoals wat de terugverdientijd is, of welke premies je krijgt. Maar wellicht vraag jij je ook af wat de levensduur van zonnepanelen is. Je wilt namelijk geen grote investering maken in een installatie die er de brui aan geeft tegen de tijd dat je je profijt eruit hebt gehaald.

Gelukkig is de gemiddelde levensduur van zonnepanelen de laatste jaren zo fel gestegen dat je je voordeel er meerdere keren uit haalt. In dit artikel zetten we alle cijfers op een rijtje en tonen we je dat zonnepanelen langer meegaan dan je denkt.

Hoe snel gaan zonnepanelen achteruit?

In het eerste gebruiksjaar merken we over het algemeen een degradatie van minder dan 1% tot maximum 3%. Daarna heb je jaarlijks gemiddeld 0,8% tot 0,9% rendementsverlies bij je zonnepanelen.

We geven een voorbeeld. Stel dat een zonnepaneel tijdens het eerste jaar 2% achteruit gaat, werkt hij in z’n tweede jaar nog met 98% efficiëntie. Als we ervan uitgaan dat een paneel vanaf dan 0,8% verslechtert, dan werkt je installatie na 25 jaar nog met 78,8% efficiëntie. Maar dan gaan je zonnepanelen zeker nog ettelijke jaren mee.

Ontvang vrijblijvende offerte voor zonnepanelen

levensduur zonnepanelen solarline

Hoeveel jaren gaan zonnepanelen nu mee?

Om een concreet antwoord op deze vraag te geven moeten we kijken naar het type zonnepaneel. Bij Solarline installeren we namelijk twee soorten zonnepanelen.

Monokristallijne zonnepanelen: gemiddeld 25 jaar

Monokristallijne zonnepanelen hebben zonnecellen die gemaakt zijn van één enkel siliciumkristal. Dit type gaat gemiddeld 25 jaar mee en geeft trouwens het hoogste rendement van alle soorten zonnepanelen.

Polykristallijne zonnepanelen: 25 tot 30 jaar

De zonnecellen in polykristallijne zonnepanelen zijn gemaakt van meerdere siliciumfragmenten die aan elkaar zijn gesmolten. Deze panelen zijn goedkoper maar ook minder efficiënt dan monokristallijne zonnepanelen. Hun levensduur is daarentegen enkele jaren langer: je hebt er tussen de 25 en 30 jaar plezier van.

Nieuwste generatie zonnepanelen: minstens 40 jaar

De gemiddelde levensduur van de zonnepanelen die in het verleden werden geplaatst, ligt dus tussen de 20 en 30 jaar. Maar recent onderzoek wijst uit dat de nieuwste generatie zonnepanelen een levensverwachting van wel 40 jaar of meer heeft. Ook al daalt het rendement jaarlijks, de panelen blijven zonne-energie omzetten in elektriciteit.

Weetje: het oudste zonnepaneel ter wereld is intussen 60 jaar en werkt nog steeds!

Vraag je gratis offerte voor zonnepanelen

Terugverdientijd versus levensduur zonnepanelen

Je weet nu dat zonnepanelen gemiddeld 25 jaar meegaan. Maar wat met de terugverdientijd? Wel, we hebben méér goed nieuws! In 2022 is de terugverdientijd van zonnepanelen gehalveerd. Laat je je installatie nu plaatsen, dan heb je hem al binnen 4 jaar terugverdiend. Dat wil zeggen dat je nog minstens 20 jaar erna profiteert van volledig gratis zonne-energie.

Lees ook waarom zonnepanelen plaatsen zelfs zonder subsidies uiterst rendabel is.

levensduur zonnepanelen 2 solarline

Hoe de levensduur van je zonnepanelen verlengen?

Je zonnepanelen bevatten geen bewegende delen en verslijten dus niet snel. Bovendien liggen ze in een hellende hoek, waardoor stof, vuil en bladeren er niet op blijven liggen. Toch kan je de levensduur van je zonnepanelen verlengen door ze om de 5 jaar te laten onderhouden. Laat dit over aan een professionele zonnepanelen-installateur die dit op een veilige manier doet.

Lees ook hoe je je zonnepanelen reinigt en waarom je dat best doet.

Levensduur van de omvormer

De omvormer of wisselrichter is het onderdeel van de zonnepaneleninstallatie die de opgewekte gelijkstroom omzet in wisselstroom waarmee je je apparaten voedt. Het omzetten van elektriciteit vergt veel energie, waardoor de omvormer zo’n 10 tot 15 jaar meegaat. Dit betekent dat je dit onderdeel tijdens de levensduur van je zonnepanelen minstens één keer moet vervangen.

Wil jij graag meer info over onze zonnepanelen? Neem dan gerust contact met ons op. Of ontvang vrijblijvend een offerte voor een zonnepaneleninstallatie.

 

Gratis offerte voor zonnepanelen

 

Lees ook dit artikel over de levensduur van thuisbatterijen.

Ontdek ook waarom je je zonnepanelen moet aangeven bij je brandverzekering.