Levensduur thuisbatterij. Hoelang gaat hij mee? - Solarline

Levensduur thuisbatterij. Deze factoren bepalen hoelang jouw thuisbatterij meegaat

Heb je zonnepanelen en ben je overdag niet thuis? Dan is een thuisbatterij de perfecte oplossing om je opgewekte energie ‘s avonds te gebruiken. Anders gaat je teveel aan elektriciteit gewoon naar het net. Zonnepanelen gaan zo’n 25 tot zelfs 40 jaar mee. Maar hoe zit het met de levensduur van een thuisbatterij? Naargelang het type batterij dat je in huis haalt, ben je er zo’n 20 jaar zoet mee. Wij zetten de factoren op een rijtje die de levensduur van je thuisbatterij mee bepalen.

Laadcycli in je thuisbatterij

Net zoals elk soort accu, heeft een thuisbatterij een bepaald aantal laadcycli. Elke keer een batterij oplaadt en weer ontlaadt, spreken we van één laadcyclus. Bij een thuisbatterij met 1000 laadcycli, hou je er na één keer op- en ontladen dus nog 999 over.

Ben je van plan een thuisbatterij te kopen? Hou dan ook rekening met het aantal laadcycli. Aan een batterij met 10000 laadcycli heb je allicht veel langer plezier dan aan een thuisbatterij met maar 2800 cycli.

Lees meer over de werking van een thuisbatterij.

levensduur thuisbatterij solarline installatie

Intensiteit van het gebruik van je thuisbatterij

Het aantal laadcycli is één ding. De intensiteit waarmee je je thuisbatterij gebruikt is ook een belangrijke factor in de levensduur. Hoe vaker per week jij je batterij gebruikt, hoe sneller je door je laadcycli heen geraakt.

Sommigen gebruiken hun thuisbatterij bijvoorbeeld alleen in geval van een stroompanne. Anderen daarentegen gebruiken hem continu. Je verlengt de levensduur van je thuisbatterij met andere woorden door er zuinig mee om te springen.

Lees ook: Hoe rendabel is een thuisbatterij?

Correcte installatie van je thuisbatterij

Wil je het maximale rendement uit je thuisbatterij halen? Zorg dan voor een correcte installatie. Alle onderdelen van de batterij moeten namelijk nauwkeurig op elkaar afgestemd zijn. Bovendien moeten de aansluitingen tussen je thuisbatterij en je zonnepanelen en elektriciteitsvoorziening ook optimaal zijn geïnstalleerd.

Voor een optimale levensduur van je thuisbatterij vertrouw je dus best op een professionele installateur.

 

Gratis offerte voor thuisbatterij

 

levensduur thuisbatterij solarline onderhoud

Onderhoud en reparaties

Niet alleen de kwaliteit van de installatie heeft invloed op de levensduur van je thuisbatterij. Ook de verzorging door de jaren heen is belangrijk. Met je auto ga je elk jaar op onderhoud en als ie stuk is laat je hem repareren. Doe hetzelfde voor je thuisbatterij.

Onderdelen van je thuisbatterij die beschadigd zijn of niet naar behoren werken verlagen je rendement en verkorten de levensduur. Schakel dus regelmatig een specialist in om je thuisbatterij de onderhouden en te checken op eventuele schade of mankementen.

Het soort thuisbatterij

Over het algemeen zijn er twee soorten batterijen. Het grote onderscheid zit ‘m in de grondstoffen die gebruikt zijn voor de accu.

Thuisbatterijen met lood

Batterijen met lood hebben een vrij grote omvang en zijn zwaar in verhouding tot hun laadcapaciteit. Ze zijn goedkoper dan lithium-ionbatterijen, maar gaan ook minder lang mee. De gemiddelde levensduur van dit soort thuisbatterij zit tussen de 8 en de 10 jaar.

Thuisbatterijen met lithium-ion

Lithium-ionbatterijen zijn vrij compact, maar kunnen in verhouding wel veel stroom opslaan. Daarom komen ze vaak voor in de industrie. De prijs ligt hoger dan die van een loodbatterij, maar je doet er normaal zo’n 10 tot 20 jaar mee.

Levensduur van een thuisbatterij van Solarline

Bij Solarline werken we enkel met de hoogkwalitatieve lithium-ionbatterijen. Als je dus rekening houdt met bovenvermelde factoren die de levensduur verlengen, gaat een thuisbatterij van Solarline 20 jaar en langer mee.

Heb je interesse in een thuisbatterij, geïnstalleerd door professionals? Vraag dan snel je vrijblijvende offerte bij Solarline.

 

Krijg gratis offerte

 

Lees ook onze artikels over de terugverdientijd van een thuisbatterij en over de levensduur van zonnepanelen.