Zonnepanelen zelf plaatsen. Goed idee of niet? - Solarline

Zonnepanelen zelf plaatsen. Goed idee of niet?

Bij het streven naar een duurzamere wereld kiezen steeds meer huiseigenaren voor het plaatsen van zonnepanelen. Deze groene energiebron is niet alleen goed voor het milieu, maar scheelt ook aanzienlijk in je energiekosten. Hoewel het verleidelijk kan zijn om zelf zonnepanelen te installeren en daarmee kosten te besparen, is het belangrijk om te overwegen of dat wel de veiligste en meest effectieve aanpak is. In dit artikel bespreken we of zonnepanelen zelf plaatsen wel een goed idee is.

Zonnepanelen zelf plaatsen = veiligheidsrisico’s

Zonnepanelen installeren is geen eenvoudige taak. Je hebt niet alleen technische kennis van elektriciteit nodig, maar moet ook veilig op je dak kunnen werken. Fouten tijdens de installatie kunnen leiden tot ernstige ongelukken, zoals elektrocuties of valpartijen. Professionele installateurs zijn getraind om deze risico’s te minimaliseren en hebben de nodige veiligheidsuitrusting.

Lees ook: Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Veelvoorkomende installatiefouten

Als je niet de juiste kennis en gereedschappen hebt, treden er tijdens je doe-het-zelf-installatie gemakkelijk fouten op. Denk hierbij aan onjuiste montage, slechte bedrading of verkeerde positionering van de panelen. Deze fouten hebben allemaal een negatieve invloed op de efficiëntie van het systeem. Je energieopbrengst kan dalen en je zonnepanelen gaan mogelijks minder lang mee.

Lees ook: Hoelang gaan zonnepanelen mee?

zonnepanelen zelf plaatsen. Wel of niet doen?

Wat met garantie en verzekering?

Veel zonnepaneelfabrikanten stellen specifieke eisen aan de installatie om aanspraak te maken op garantie. Plaats je ze op een foutieve manier of breng je schade aan? Dan kan je garantie vervallen. Daarnaast kan het zelf installeren van zonnepanelen invloed hebben op je verzekering. Sommige verzekeraars dekken namelijk geen schade die is ontstaan als gevolg van zelf geïnstalleerde systemen.

Lees ook: Moet je je zonnepanelen aangeven aan je verzekering?

Speel op zeker en vertrouw op professionals

Het inhuren van een professionele installateur biedt vele voordelen. Naast de ervaring en expertise die zij meebrengen, kunnen zij ook zorgen voor alle noodzakelijke vergunningen en inspecties. Zo voldoe jij aan lokale bouwvoorschriften en veiligheidsnormen en voorkom je heel wat potentiële juridische problemen. Bovendien werkt een professionele zonnepaneleninstallateur sneller, waardoor jij geen zorgen hebt.

Conclusie: zonnepanelen zelf plaatsen doe je beter niet

Hoewel het zelf plaatsen van zonnepanelen technisch mogelijk is, brengt het aanzienlijke risico’s en potentiële nadelen met zich mee. Het kortetermijnvoordeel van lagere installatiekosten weegt niet op tegen de risico’s van fouten, schade aan eigendommen, persoonlijk letsel, en mogelijke complicaties met garanties en verzekeringen. Investeer dus in een professionele installatie om optimaal te genieten van zonne-energie.

Bij Solarline staan we voor je klaar. Vraag je vrijblijvende offerte voor zonnepanelen aan, en wij berekenen een zonnepaneleninstallatie op maat van je woning of bedrijf en je energieverbruik.