Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? - Solarline

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een slimme investering voor jezelf én voor de planeet. Met een zonnepaneleninstallatie op maat van je verbruik zie je snel je zelfconsumptie stijgen en je energiefactuur dalen. Maar voordat je zonnepanelen laat installeren, stel je jezelf best deze vraag: “Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?”

In dit artikel sommen we de factoren op die bepalen of jouw dak zich al dan niet leent voor een zonnepaneelinstallatie.

Verbruik je genoeg?

Voordat je verder leest, sta je best even stil bij je stroomverbruik. Een gemiddeld gezin in België verbruikt jaarlijks zo’n 5000 kWh elektriciteit. Zonnepanelen zijn in dit geval interessant. Maar verbruik jij minder dan 2000 kWh per jaar? Dan zijn zonnepanelen niet financieel voordelig. De terugverdientijd zou veel te lang zijn.

Gaat je verbruik binnenkort stijgen omdat je bijvoorbeeld een elektrische auto of warmtepomp wil kopen? Dan is het wel de moeite waard om zonnepanelen te overwegen. Vermeld dit zeker in je offerte-aanvraag.

Valt er (binnenkort) schaduw op je dak?

Het spreekt voor zich dat schaduw op je dak een grote no-go is voor de plaatsing van zonnepanelen. Zonnepanelen hebben uiteraard zon nodig om te werken. Investeren in zonnepanelen voor een dak(gedeelte) vol schaduw van bomen of andere gebouwen rond je huis, is dus geen slim idee.

Is je dak op dit moment helemaal schaduwvrij? Hou dan rekening met schaduw die er eventueel binnenkort op gaat vallen. Staan er bijvoorbeeld bomen in de buurt die nog volop groeien? Of zijn er plannen voor nieuwe, hoge gebouwen rond je huis?

In welke windrichting ligt je dak?

is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? bovenzicht daken met zonnepanelenHoe meer zonlicht, hoe beter de opbrengst van zonnepanelen. Is je dak naar het noorden gericht? Dan plaats je best geen zonnepanelen. Het rendement zou dan namelijk te laag liggen.

Tot voor kort was een dak naar het zuiden gericht de ideale situatie voor zonnepanelen. Omdat de panelen dan optimaal het licht van de middagzon konden opnemen. Maar met de invoering van de digitale meter is de situatie lichtjes veranderd. Nu heb je het meeste aan een dak met oost-west-oriëntatie. De hoeveelheid zonlicht die op je zonnepanelen valt, wordt zo over de dag verspreid. Dit zorgt voor een gelijkmatige opbrengst en de snelste terugverdientijd.

Met een zuidelijk gericht dak komt alle zonlicht tegelijkertijd binnen. Ben je overdag niet thuis? Dan wordt het grootste deel van de opgewekte elektriciteit terug naar het stroomnet gestuurd, en die ben je dus. kwijt.

Benieuwd of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Ontdek het met deze gratis tool van de Vlaamse overheid.

Lees ook: Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Is de oppervlakte van je dak geschikt voor zonnepanelen?

Een te klein dak is niet geschikt voor zonnepanelen. Je kunt er dan niet genoeg op leggen om aan je energiebehoeften te voldoen. Een dakoppervlakte van 8 vierkante meter is het absolute minimum. Je kan er dan ongeveer 5 panelen op kwijt.

De ideale benodigde oppervlakte voor zonnepanelen voor een gemiddeld gezin met twee kinderen is tussen de 14 en 24 vierkante meter.

Interesse in zonnepanelen? Wij berekenen graag de opbrengst voor jouw situatie. Vraag nu je vrijblijvende offerte aan.

 

Ontvang gratis offerte

 

Is de helling van je dak geschikt voor zonnepanelen?

is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? installateur die zonnepaneel vastschroeftBelgië en Nederland staan niet bekend als zonnige landen. De hellingshoek van je dak is dus belangrijk om voldoende rendement uit je zonnepanelen te halen.

Ideale helling voor zonnepanelen op een schuin dak

Is je dak naar het zuiden, oosten of westen gericht? Dan is 36° de ideale helling voor je zonnepanelen. Is de helling minder of meer? Dan daalt het rendement een beetje, maar je zonnepanelen produceren nog voldoende elektriciteit. Zolang je dak een helling heeft tussen 15° en 55° zit je goed. Vanaf 65° is een zonnepaneleninstallatie af te raden.

Ideale helling voor zonnepanelen op een plat dak

Ook op een plat dak (met een helling van minder dan 5°) kan je perfect zonnepanelen plaatsen. Je rendement is dan zelfs hoger, want je kiest zelf de hellingsgraad van je panelen. Hou er in dit geval wel rekening mee dat je dak groot genoeg is om zonnepanelen op rails te laten installeren. Een hellingshoek tussen 15° en 35° levert je het meeste op.

Is je dakbedekking geschikt voor zonnepanelen?

Het type dakbedekking dat je hebt is een belangrijke factor. Sommige dakbedekkingen zijn namelijk helemaal niet geschikt voor zonnepanelen.

Dakbedekkingen die niet geschikt zijn voor zonnepanelen

De volgende dakbedekkingen zijn niet geschikt voor zonnepanelen:

Rieten daken en groendaken: Om veiligheidsredenen leg je hier best geen zonnepanelen op. In de zomer kan de temperatuur onder de panelen oplopen tot 70°, waardoor het brandgevaar sterk stijgt.

Zinken daken: ‘t Is niet verboden om zonnepanelen op een zinken dak te plaatsen. Maar ‘t is af te raden wanneer het metaal 0,5 mm of dikker is. Om zonnepanelen te bevestigen moet er in je dak worden geboord, en de kans op schade en lekken zou te groot worden.

Oude pannen- of leiendaken: Daken met pannen of leien zijn normaliter geschikt voor zonnepanelen. Maar dan mogen ze niet te oud zijn. Dakpannen mogen niet ouder dan 50 jaar zijn, anders bevatten ze asbest en dan mogen er wettelijk geen panelen op geplaatst worden. Leien die ouder dan 20 jaar zijn, zijn ook niet ideaal voor zonnepanelen. Ze worden dan te broos en kunnen beschadigd worden bij het plaatsen van de panelen.

Hierbij bieden we je wel een lichtpuntje. Is je dak niet geschikt voor zonnepanelen, maar wil je met het oog op de toekomst toch een installatie plaatsen? Dan is het slim om te investeren in een nieuw dak. De Vlaamse overheid reikt namelijk premies uit voor het renoveren van je dak. Ontdek alle info over en voorwaarden voor je verbouwpremie.

Is je dak sterk genoeg voor zonnepanelen?

Je dak moet sterk genoeg zijn om het gewicht van zonnepanelen te kunnen dragen. Bovendien moet je ook rekening houden met de windbelasting.

Hoeveel wegen zonnepanelen?

Het gewicht van zonnepanelen kan variëren naargelang de leverancier en het type paneel. Monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen wegen gemiddeld 20 kilogram per paneel. Glazen zonnepanelen wegen zo’n 25 kg per paneel.

Hou rekening met windbelasting

Laat je zonnepanelen installeren op je dak? Hou dan rekening met de windbelasting. De kracht van een windvlaag op zonnepanelen kan fors zijn. Met een schuin dak heb je hier minder last van dan bij een plat dak.

Ballast op platte daken

Zonnepanelen op platte daken worden met behulp van een frame geïnstalleerd, zodat ze in de juiste helling staan. Om de panelen – en je dak – tegen felle wind te beschermen, wordt er extra ballast aan toegevoegd. Dit zorgt dan natuurlijk ook voor meer gewicht op je dak.

Voordat je dus je zonnepanelen laat plaatsen, controleer je best de structuur van je dak en de staat van je dakbedekking. Schakel hiervoor eventueel een expert in. Zo ben je er zeker van dat je dak het gewicht kan dragen en dat je veilig je zonnepanelen kunt laten installeren.

Opgelet: na de installatie moet je je zonnepanelen aangeven bij je brandverzekering. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Lees hier waarom je je zonnepanelen aan je verzekering moet melden.

Heb je interesse in zonnepanelen? Laat het ons weten. Wij bekijken graag de mogelijkheden voor jouw woning en stroomverbruik. Vraag nu je gratis en vrijblijvende offerte voor zonnepanelen aan.