Een thuisbatterij wordt meestal gebruikt in combinatie met zonnepanelen. Maar hoe werkt een thuisbatterij?
Wel, de opgewekte zonne-energie van zonnepanelen wordt door een omvormer naar wisselstroom omgezet, en kan dan onmiddellijk gebruikt worden, of opgeslagen in de thuisaccu. In het laatste geval kan je die elektriciteit dan gebruiken wanneer de zonnepanelen niet genoeg energie produceren, zoals ‘s nachts, tijdens de donkere uren in de winter, of op piekmomenten.
Dankzij een slimme besturing via bijvoorbeeld de Bliq-app, kan je perfect je stroom monitoren en je thuisbatterij aansturen.
Je hebt niet per se zonnepanelen nodig om een thuisbatterij te laten installeren. Bij gebruik zonder zonnepanelen kan de omvormer tijdens daluren goedkopere elektriciteit van het net halen en opslaan in de thuisbatterij. Die kan je later dan weer tijdens de piekuren gebruiken.
Kies voor een noodstroominstallatie om tijdens elektriciteitspannes toch nog stroom te hebben. Je kan namelijk de stroom die in de thuisbatterij werd opgeslagen gebruiken om je verlichting, verwarming en elektrische apparaten nog te voeden. Dit is trouwens een milieuvriendelijk alternatief voor een noodgenerator op brandstof.
Wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij?
Hoelang gaat een thuisbatterij mee?
Hoe rendabel is een thuisbatterij?
Hoe een hoge energiefactuur vermijden door het capaciteitstarief?