Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor rendement? - Solarline

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor optimaal rendement?

Zonnepanelen zijn meer dan ooit tevoren een slimme investering. Je wordt onafhankelijker van het stroomnet, draagt je steentje bij voor een betere leefomgeving, en allicht het belangrijkste: je ziet je energiefactuur snel dalen. Daarbij is de terugverdientijd van zonnepanelen het laatste jaar enorm gezakt, zeker door de invoering van het capaciteitstarief in januari 2023.

Maar hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor het beste rendement in jouw situatie? Dat hangt van een aantal factoren af. In dit artikel leggen we je er alles over uit.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Hou rekening met deze factoren

Zonnepanelen leveren het meeste op en zijn het snelst terugverdiend als je er precies genoeg installeert voor je jaarlijkse stroomverbruik. Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, moet je eerst deze factoren in beschouwing nemen.

  • Hoeveel stroom verbruik je per jaar?
  • Ben je van plan een warmtepomp of elektrische auto te kopen? Hou hier dan rekening mee en tel dat verbruik erbij op
  • Combineer je je zonnepanelen met een thuisbatterij of niet?
  • Wat is de opbrengst in vermogen van de zonnepanelen die je wilt plaatsen?
  • Wat is de hellingsgraad van je dak en hoe is het georiënteerd?

hoeveel zonnepanelen heb ik nodig solarline

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig: voorbeeldberekening

Bij Solarline berekenen we nauwkeurig hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt voor je woning en je verbruik. Daarvoor hebben we bovenstaande gegevens nodig. Hier geven we je alvast een voorbeeldberekening.

Om te berekenen hoeveel panelen je nodig hebt, gebruik je deze formule:

jaarlijks stroomverbruik x 1,1 gedeeld door het vermogen van 1 paneel in wattpiek (Wp)

Een voorbeeld:

  • Je verbruikt jaarlijks 3000 kWh aan stroom
  • Je laat zonnepanelen van 350 Wp plaatsen
  • 3000 kWh x 1,1 = 3300 kWh
  • 3300 gedeeld door 350 = 9,4

 

Volgens deze berekening heb je dus 9,4 zonnepanelen nodig. Maar let op: zonnepanelen brengen niet elk jaar hetzelfde op. Daarbij gaat het rendement doorheen de jaren ook een beetje achteruit. Daarom ga je in dit geval dus best voor 10 zonnepanelen (als die op je dak passen).

En zoals we hierboven al vermeldden, voorzie je best extra zonnepanelen als je bijvoorbeeld een elektrische wagen aanschaft, airco’s/warmtepompen laat plaatsen of op een inductievuur gaat koken.

Interesse in zonnepanelen? Laat de berekening aan ons over. Wij kijken naar jouw situatie en zorgen voor een vrijblijvende offerte.

 

Bereken mijn aantal zonnepanelen

Hoeveel leveren zonnepanelen jaarlijks op?

We gaan uit van de volgende regel:

De gemiddelde jaaropbrengst van zonnepanelen (uitgedrukt in kilowattuur) is 90% van de capaciteit van je hele systeem (in wattpiek).

Heb je 10 zonnepanelen van 350 Wp, dan ziet de berekening er als volgt uit:

0,9 x 10 x 350 = 3150 kWh.

Let op: dit is een gemiddelde opbrengst. Er zijn een aantal externe factoren die je opbrengst verhogen of verlagen.

Zonnepanelen leveren meer op aan de kust

Woon je aan de kust? Dan ontvang je meer instraling op je zonnepanelen en heb je ook meer opbrengst. En ook koele temperaturen zijn goed voor je rendement. Want zonnepanelen presteren beter als ze kouder zijn.

De positie van je zonnepanelen beïnvloedt je opbrengst

Zonnepanelen die zuidoostelijk of zuidwestelijk gericht zijn, leveren 10% minder op dan zonnepanelen die recht naar het zuiden liggen.

Een gelijkmatige verdeling van je zonnepanelen aan de oostkant en westkant van je dak levert aanzienlijk meer op. Dit komt omdat de zon zich doorheen de dag van oost naar west begeeft en op die manier de hele dag lang je zonnepanelen voedt met zonlicht.

Reinig je zonnepanelen

Twee tot drie keer per jaar je zonnepanelen reinigen zorgt voor een optimaal rendement. Ontdek waarom je je zonnepanelen moet reinigen en hoe je dat doet.

Schaduw op je dak verlaagt rendement

Zijn er bepaalde stukken van je dak die (soms) in de schaduw liggen? Dan levert het je op die plek(ken) minder op. ‘t Is in dat geval vaak voordeliger om op die plekken geen zonnepanelen te plaatsen. Zeker als die specifieke panelen hun investering niet terugverdienen.

thuisbatterij solarline

Zonnepanelen met thuisbatterij: nog slimmer!

Met de combinatie zonnepanelen met thuisbatterij krik je je zelfconsumptie naar een nog hoger niveau. Hier zijn enkele straffe voordelen als je een thuisbatterij aansluit op je zonnepanelen:

  • Je zelfconsumptie stijgt. Zonder batterij gebruik je gemiddeld 30 tot 40% van je opgewekte stroom. Mét thuisbatterij stijgt dat tot zelfs 80%.
  • Je distributienetkosten dalen.
  • Je wordt meer en meer onafhankelijk van het elektriciteitsnet en de energieprijzen.
  • In geval van stroompannes kan je op je thuisbatterij terugvallen voor stroom.
  • Je profiteert (nog even) van overheidspremies. Let op: de premie voor thuisbatterijen wordt afgeschaft vanaf 1 april 2023.

 

Lees ook: Hoe rendabel is een thuisbatterij?

Lees ook: Moet ik m’n panelen aan m’n verzekering melden?

Wil jij ook graag je zelfconsumptie verhogen, minder afhankelijk worden van het elektriciteitsnet en je energiefactuur fel zien dalen? Geef ons een seintje. Wij maken een vrijblijvende offerte voor zonnepanelen (met thuisbatterij) op maat van jouw situatie.

 

Ontvang gratis offerte