Interesse in zonnepanelen? Het is een slimme investering waar je jarenlang de vruchten van plukt. Je installatie moet dan wel correct geplaatst zijn. Daarom laat je zonnepanelen plaatsen best aan een erkende vakman in de branche over. Hoe gaan wij bij Solarline te werk bij het installeren van je zonnepanelen? We leggen het je haarfijn uit.
1. Is je dak wel geschikt om zonnepanelen te plaatsen?
Niet onbelangrijk om eerst even te checken of je dak wel geschikt is voor zonnepanelen. Zeker als je dak al verouderd is, laat je de draagkracht best controleren. Moet je je dak renoveren voordat je zonnepanelen laat plaatsen? Of zijn kleine aanpassingen genoeg?
Naast de staat van je dak moet je ook rekening houden met de oriëntatie, hellingsgraad en eventuele schaduw van gebouwen of bomen. In ons artikel ontdek je of je dak geschikt is voor zonnepanelen.
2. Laat onze adviseur langskomen
We beginnen niet zonder nadenken aan de plaatsing van je zonnepanelen. Nadat je een vrijblijvende offerte aanvraagt bij Solarline, komt een ervaren adviseur of installateur thuis bij je langs om je situatie te bekijken. Wat controleren wij zoal?
We checken of je dak inderdaad geschikt is voor zonnepanelen. Indien wel, welk type dak heb je? Wat is de oriëntatie en hellingsgraad? …
We verzamelen gegevens over je elektriciteitsverbruik, je leverancier, netbeheerder etc.
Nadat we alle nodige informatie hebben, gaan we voor je aan de slag met de berekeningen. Zo bepalen we hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor jouw situatie, waar we ze best plaatsen, en welk type zonnepanelen geschikt is voor jou.
3. Krijg een offerte voor zonnepanelen op maat
Nadat we jouw situatie hebben geanalyseerd, krijg je van ons een voorstel op maat voor zonnepanelen plaatsen. Wat vind je in deze offerte?
- Het inspectieverslag met jouw gegevens en die van je woning
- De technische details over de voorgestelde zonnepaneleninstallatie
- Een gedetailleerd overzicht van de kosten voor het plaatsen van je zonnepanelen
- De voorwaarden en geschatte levertijd en plaatsingsdatum
Heb je één of meerdere offertes voor zonnepanelen ontvangen? Maak dan een vergelijking. De goedkoopste is niet altijd de beste. Hierop moet je letten op je zonnepanelen-offerte.
Ben je zelfstandige en/of heb je een groot bedrijf. Ook voor jou zijn zonnepanelen een voordelige investering. Ontdek waarom je als bedrijf zonnepanelen moet plaatsen.
4. Laat je zonnepanelen plaatsen door een erkend installateur
Heb je je akkoord gegeven voor de offerte? Dan spreken we samen een plaatsingsdatum af. Dit is hoe het installatieproces verloopt:
Draagstructuur monteren
Zonnepanelen worden niet rechtstreeks op het dak geplaatst, maar op een draagstructuur. Deze bestaat uit rails die met haken in je dakpannen worden bevestigd. Dankzij deze draagstructuur zitten je zonnepanelen stevig vast. Daarnaast kan er ook wind onder de zonnepanelen door, wat zorgt voor ventilatie op extreem warme dagen. En ten slotte kunnen we door een draagstructuur met een helling ook zonnepanelen plaatsen op platte daken.
Zonnepanelen plaatsen
Nadat we de draagstructuur hebben gemonteerd, is het tijd om de zonnepanelen zelf te plaatsen op de rails.
Omvormer
De omvormer zorgt ervoor dat de opgewekte gelijkstroom (DC) van zonnepanelen wordt omgevormd naar wisselstroom (AC). De elektrische apparaten die je thuis gebruikt, werken namelijk op wisselstroom. De omvormer wordt binnenshuis geplaatst, beschut tegen weer en wind.
Bekabeling
Ten slotte worden er kabels gelegd van de zonnepanelen naar de omvormer, en van de omvormer naar je meterkast.
Zelf zonnepanelen plaatsen? Doe het liever niet!
Je bent handig en hebt kennis van elektrische installaties? Dan denk je misschien dat je gewoon zelf je zonnepanelen kunt plaatsen. In principe is het niet verboden. Maar voor een correcte zonnepaneleninstallatie is er toch een specifieke kennis nodig. Enkel een erkend vakman zorgt ervoor dat je het beste rendement uit je panelen haalt. Bovendien verwerpen veel leveranciers de garantie als de panelen niet door een erkend installateur geplaatst zijn.
5. Vraag de keuring van je zonnepanelen aan
Nadat je je zonnepanelen hebt laten plaatsen en voordat je ze in gebruikt neemt, moet je installatie gekeurd worden. Een AREI-keuring (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties) van zonnepanelen is verplicht in België.eer info over de keuring van zonnepanelen.
Lees meer over de keuring van zonnepanelen
Het is ook verstandig om je zonnepaneleninstallatie te melden bij je verzekering. Je polis gaat niet per se omhoog, maar op deze manier kan je verzekeraar zich niet terugtrekken in geval van schade of brand.
6. Geniet nóg meer van de zon!
Zo, je zonnepanelen zijn geplaatst. Nu kan je jarenlang volop profiteren van zonne-energie in je huishouden. Wil je je zelfconsumptie nog meer verhogen en ook van zonne-energie profiteren als het donker is? Laat dan ook een thuisbatterij plaatsen.